HTML

Fictions

Friss topikok

Tesla és a tunguzkai esemény

2011.03.25. 11:56 MaCKenzie

Sokak hallhattak már az 1900-as évek elején bekövetkező Tunguzkai robbanásról.
Rengeteg elmélet született ezzel a témával kapcsolatosan de egyik se tudja minden okot kizárólag bizonyítani, hogy vajon mi is történt azon a bizonyos napon. Következő cikkben egy elmélet olvasható Nikola Tesla és az ő egyik kísérlete között amit összefüggésbe hoztak a Tunguzkán történtekkel. 


 1908. június 30-án hatalmas robbanás történt a távoli Szibéria fagyos tajgájában, a Tunguzka folyó vidékén. A világ éppen Robert Pearyre, a híres sarkkutatóra figyelt, aki akkor éppen az Ellesmere-szigeti Alert és az Északi-sark közötti lakatlan területen ütötte fel téli szállását, hogy aztán 1909-ben végre ötödmagával elérje a sarkot. MindeközbenNikola Tesla, a jogosan híres feltaláló – és nem mellesleg az örökmozgó- és ingyenenergia-hívők sztárja – éppen a vezeték nélküli energiaátvitel megoldhatatlannak tűnő kérdésével foglalkozott...

 A nagy robbanás sokak fantáziáját feltüzelte. Némelyek földönkívüli lények atommeghajtású űrhajójának katasztrófájáról elmélkednek. Mások szerint mikroszkopikus fekete lyuk száguldott akkor keresztül a Földön. Sajnos azonban sem rakétadarabokat nem találtak, sem pedig nem történt akkor semmi rendkívüli a Föld túlsó oldalán, ahol a mini fekete lyuknak távoznia kellett volna.

Azonban Tesla – a váltóáram neves propagálója, aki ezzel tulajdonképpen legyőzte Edisont is – ekkor valami rendkívülin dolgozott. Úgy gondolta, hogy lehetőség van energiatovábbításra a levegőn keresztül a Föld egyik pontjáról a másikra, szinte ugrásszerűen. Ebből a célból jelentős összegeket hajtott fel szponzoraitól, és egy monumentális „adót” épített Long Island-i telepén. 1908-ban ezt írta:

Amikor a jövő háborújáról beszélek, ezen azt értem, hogy az elektromos hullámok közvetlen felhasználásán kell alapulnia, repülő szerkezetek vagy más pusztító eszközök alkalmazása nélkül... Ez nem álom. Már most fel lehet építeni egy olyan vezeték nélküli erőművet, amelynek a segítségével a világ bármely pontját lakhatatlanná lehetne tenni anélkül, hogy a környező részekben bármilyen kárt okoznánk.

A zseniális Teslának ez az elmélete nem vált be, de a folklór úgy tartja, hogy Tesla mégiscsak végrehajtott egy sikeres kísérletet 1908 nyarán. Ekkor már hírneve kissé megkopott, kollégái nem igazán hittek újabb elméleteiben. Marconi megelőzte őt a telegráf feltalálásában; a kutatónak egyre komolyabb pénzügyi nehézségei voltak.

Ahogy némelyek állítják, a kétségbeesett Tesla fel akarta hívni magára a figyelmet. Szerkezetét úgy irányította, hogy azzal robbanást tudjon előidézni Peary téli szálláshelye és az Északi-sark között. Az irányzék jól is sikerült, de a távolságbeállítás nem – Tesla a legenda szerint túllőtt a célon.

A valóságban persze ennek a legendának – azon kívül, hogy Tesla tényleg gondolkodott a vezeték nélküli energiaátvitelen – nincs alapja. Mindenesetre azóta sem teljesen egyértelmű, hogy milyen kozmikus találkozás történt akkor június 30-án a Tunguzka vidékén.

A később odaérkező expedíciók nem találtak földönkívüli maradványokat – se élettelen, se élő (intelligens) eredetűeket. A hatalmas területen kidőlt erdők mintázata alapján úgy tűnik, hogy az objektum a földfelszín felett 5–10 km magasságban felrobbant. Maradványok híján nehéz eldönteni, hogy egy aszteroida (amely kőzetből van), vagy egy üstökös jeges magja száguldott-e be a légkörbe. Mindenesetre az esemény felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen találkozások bizony megeshetnek – és ha ez nem a távoli Szibériában történik, akkor igencsak nagy katasztrófát okozhatnak. Ezért ma már egyre több pénzt költenek a Naprendszerben keringő, a Föld pályáját időről időre keresztező égitestek megfigyelésére.

Egy érdekes évforduló, amelyben megint science fiction, tudomány és legenda keveredik!


A legenda szerint a Tesla Long Islandi laborjában kiváltott
robbanás nem Peary szálláshelye közelében okozott kárt,
hanem azon túl a Tunguzka vidéken.
Tény és való, a Long Islandot a Tunguzka helyszínnel összekötő
egyenes pontosan Peary szálláshelye, Alert településen halad át.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fictions.blog.hu/api/trackback/id/tr882770503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása